De wereld naar onze hand zetten?
home info publicaties zoeken



Status: Net opgestart     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2018-01-14   




De wereld naar onze hand zetten?


De mens streeft er naar om het zo goed mogelijk te hebben. Dit is een streefdoel dat diep in de mens aanwezig is. Het is de motor van evolutie. Hier is zeker niets mis mee.
Waar het wel fout kan gaan is met de invulling van "zo goed mogelijk". Een dief bijvoorbeeld steelt om het zo goed mogelijk te hebben. Hoe vullen we "zo goed mogelijk" in? Eenvoudig: we vullen het in zoals we zijn. Leven we in duisternis, dan is ook ons denken verduisterd en dan vullen we in vanuit duisternis, vanuit ons lagere denken. Is er meer licht, dan kunnen we invullen vanuit het hogere - doorstraalde - denken. Dit maakt een groot verschil uit.
Nu het lagere denken meer en meer plaats ruimt voor het hogere (1) is het tijd om uit een diep dal te kruipen.

We gaan even dieper in op "we proberen alles zo goed mogelijk te hebben". Een gevolg hiervan is dat we proberen de wereld rondom ons - en ook wat we persoonlijk meemaken - te manipuleren, naar onze hand te zetten.
Is daar iets mis mee? Op het eerste zicht niet, ik heb trouwens een hekel aan al dat gemoraliseer (2). We kijken even naar de gevolgen van deze visie. Wat zien we? Allerhande wereldproblemen: de massale uitstoot van broeikasgassen waardoor het klimaat min of meer op hol slaat, overbevolking, armoede, stress, noem maar op. Allemaal gevolgen van het ongecontroleerd streven van het denken. Blijkbaar is er toch iets mis mee. De ommekeer - van het lagere naar het hogere denken - komt niets te vroeg.

We bekijken de werkwijze "manipuleren om het materieel zo goed mogelijk te hebben" eens vanuit het hogere, dit via "de taal van het hart".
Wat zien we, voor wie het kan zien? Vanuit het hart bekeken is deze houding enerzijds onwetendheid en anderzijds een gemiste kans. Beiden vragen wat uitleg.
Onwetendheid? Niet te verwonderen, wanneer het denken verduisterd is, dan is er onwetendheid. Dit met alle gevolgen die er bij horen, zowel individueel als op wereldschaal.
Een gemiste kans. Dit is nauwelijks uit te leggen. Het is gewoon zo als je het leven aanvaard zoals het is, dan kan je echt vooruit. Problemen uit de weg gaan is een gemiste kans om er doorheen te gaan. Wanneer het echt te zwaar is kan het wel niet anders.
Een citaat van Eckhart Tolle *:

Vergeef jezelf als je geen vrede hebt.
Op het moment dat je je onvrede
volkomen aanvaardt,
verandert je onvrede in vrede.


De wereld naar onze hand zetten? Blijkbaar, voor wie inzicht heeft, toch niet de beste keuze. Er is een "dwaaskop" bij wie inzicht vreemd is, met name het ego. Wil Willem wijs worden, wij willen Willem weder.



(1) Zie Nieuwjaarsbrief 2014: over mensen en robotten

(2) De kern van moraal is uiteraard goed en slecht, dualiteit. Persoonlijk heb ik het veel meer begrepen als eenheid, non-dualiteit.
Is moraal noodzakelijk? Alleen als er gebrek is aan inzicht.

(3) Zie o.a. het boek Het tijdperk van Micha?l : de mens op de drempel naar een nieuwe tijd

top



Printvriendelijk